LYNGEN JA TAMOK 2024

Käydyt vuoret oli Blåtinden, Blåbärtinden, Tomasrenna, Postaltinden ja Lemenfjellet.

Lähdimme aamulla seitsemän jälkeen ajamaan Norjaa kohti. Suunnitelmana oli käydä vuorilla vielä saman päivän aikana. Matka meni hyvin ja sää parani, mitä lähemmäksi tulimme Lyngeniä. Päätimme mennä Blåtindenille, jolla emme olleet aikaisemmin käyneet.

 
 

Me aloitimme skinnaamisen tästä. Vähän ylempänä sai tarkistettua, että piippari toimii.

Siellä huippu häämöttää ennen kuin pilvi nielaisee sen.

Alempana aurinko taas paistoi ja lumi oli nopeaa laskea.

Reitti on suosittu, mutta omat laskulinjat löytyivät helposti.

Metsästä löytyy hyvä aukko, mistä sai laskettua suoraan autolle.

BLÅTINDEN

Kokonaisaika 3,5 t, nousua 1150 metriä ja nousuun kulunut aika 2 t 50 min.

Ajoimme vanhalle E8 tielle Laksvatnen kohdalta. Säädimme parkkipaikan kanssa. Teimme muutamat U-käännökset ennen kuin ajoimme tarpeeksi pitkälle ja löysimme ison parkkipaikan. Siitä oli lyhyt hiihtely takaisin päin tienvartta, jossa on lähtöpiste reitille. Paikalla on piipparin testauspiste ja infotaulu.

Reitti menee alussa metsää pitkin ja kääntyy oikealle, kunnes se tulee useamman metrin levyiselle linjalle. Reitti nousee reippaasti aukon kohdalla eikä turhia tasamaahiihtelyitä ole. Pian puurajan jälkeen nousu suuntautuu vasemmalle. Maasto on vähän kumpuilevaa ennen kuin ollaankin ison seinämän alaosassa.

Seinämä on melko helppo nousuista maastoa. Reitti kaartuu oikealle ja siitä lipsutellaan harjannetta pitkin toppiin. Ja mikä yllätys topissa onkaan! Siellä on kivikasa, joka on kuin maja. Pakkohan sinne oli kiivetä ja yllätykset jatkuivat. Sisällä oli metallinen sylinteri, jossa on kansi. Sen sisällä oli hauska yllätys, jonka jätän nyt kertomatta. Sillä eihän se sitten olisi yllätys.

Ylhäällä oli pilvistä, vaikka melkein koko nousun aurinko paistoi. Alas päin oli kuitenkin helppo mennä jälkiä seuraten. Kun jyrkempi seinämä tuli, emme kuitenkaan laskeneet siitä, sillä se oli niin puhki laskettu. Laskimme reilusti vasemman kautta ja vasta seinämän loppupuolella tulimme takaisin skiniladulle päin ja laskimme siitä suoraan alas.

Metsästä löytyy hyvä aukea laskulinja. Nyt lumi oli aika märkää ja raskasta. Jalkoja hapotti ja välillä täytyi aurata ja vaan lanata menemään. Tämä oli hyvä aloitus reissulle ja mukava oli tutustua uuteen vuoreen.


Täällä on näköjään tullut käytyä sen verran usein, ettei alhaalta ollut yhtään kuvaa. Reitti nousee tasaisen varmasti harjannetta kohti.

Harjanteella oli vähän hankalampia paikkoja ja lopun nousimme kävellen.

Yläosa tuntui yllättävän jyrkältä. Voi kuinka tykkään tämmöisistä paikista.

Laskimme pienen haalean varjon alle, joka on vähän kuvan keskikohdan alapuolella. Ilman edellä menneen ryhmän jälkiä ei ehkä oltaisi hoksattu laskea sinne.

Tilaa riitti omalla jäljelle ja lumi pöllysi ylhäällä.

BLÅBÄRTINDEN

Kokonaisaika 4,5 t, nousua 1300 metriä ja nousuun kulunut aika 3 t 15 min.

Oli luvattu aurinkoista säätä ja olimme jo kotona suunnitelleet, että kävisimme Postaltindenillä. Sinne siis! Ajaessamme Tamokin tiellä huomasimme, että ainoa näkyvissä oleva pilvi oli juuri siinä huipun kohdalla. Voi kehnous. Päätimme jatkaa laaksoa eteen päin Blåbärtindenille.

Olen pari kertaa aikaisemminkin käynyt Blåbärillä, mutta en ole huiputtanut sitä. Tämä oli oikein hyvä vaihtoehto tälle päivälle. Aamulla pääsimme starttaamaan noin yhdeksän aikaan pikkupakkasessa.

Alku oli jäistä ja huomasin, että meidän edellä menevällä porukalla oli haasteita puurajan yläpuolella olevan seinämän kanssa. He olivat ottaneet kamat kantoon ja kävelivät sitä ylös. Siinä oli hyvä asennoitua tulevaan. Seinämä oli kova ja, kun sukset vaan sai irti jyrkällä, oli helppo kävellä se ylös valmiita portaita pitkin.

Seinämän jälkeen lumi oli pehmeämpää ja latu lähti oikean kautta kiertämään ylös. Helppohan se oli painella menemään, kun alla oli hyvä skinilatu. Siitä näki, että täällä oli käyty ennenkin ja tekijä tiesi, mitä teki.

Harjanteella oli muutama haastavampi paikka ja sukset täytyi ottaa välillä irti. Huipussa oli ollut kiinni pilven hattara ja se alkoi juuri sopivasti poistua. Edellä näkyi noin kuuden hengen porukka, joka välppäsi kamoja. Luulin, että he olivat lähdössä alas päin. Sanoin Lautamiehelle, että minä haluaisin mennä toppiin saakka tai ainakin yrittää sitä.

Porukka laittoikin sukset kiinni reppuun ja lähti kiipeämään ylös päin. Me seurasimme esimerkkiä ja nautin taas valmiiksi tehdyistä portaista. Viimeinen tömpyrä on sen verran jyrkkä, ettei sinne pääse hiihtämällä. Jääraudoista on varmasti hyötyä, mutta nyt niille ei ollut tarvetta. Hyvä niin, sillä ne olivat autossa.

Olin vähän jännäillyt, että miten harjannetta pääsee laskemaan alas. Laskulinja menikin laskijan vasemman kautta. Lykimme takaisin skiniladulle suurin piirtein siihen kohtaan, mistä olimme nousseet harjanteelle. Päätimme nousta latua vähän ylös päin ja tiputtaa sieltä alas. Meillä oli tarkoituksena laskea suoraan takaisin autolle. Toinen porukka laski reilummasti vasemmalle ja näimme myöhemmin heidän laskujäljet matkalla majapaikkaan. Tällä laskulinjalla toinen auto voi olla tarpeeseen.

Lasku alaspäin oli mukavaa hieman lämmenneessä pehmeässä lumessa. Puurajan lähestyessä lumi muuttui keväisemmäksi ja varsinkin laudalla oli haasteita upottavassa lumessa.

Oli kiva laskea, mutta oli myös kiva mennä ylös. Latu oli mitä mainioin ja nousu meni nopeasti. Matka toppiin kesti 3 tunti 15 min taukoineen. Siinä oli hyvä flow päällä. Tämmöisiä lisää, kiitos!


Luulin, että varjosta löytyy pehmeää lunta. Ei ollut ei. Edellisellä kerralla lumi oli täydellistä, mutta mulla vaan ei homma onnistunut. Nyt nousua helpotti kova pohja.

Siinä olisi toinen kuru laskettavaksi. Minä jätin sen väliin tällä kertaa.

Komea huippu on Store Lakselvtinden, jäätikköä sanotaan taivaallisen rauhan aukioksi ja siinä näkyvät jäljet vievät Imbodentindenille.

Oli kiva käydä katsomassa maisemia ja saatin muutama pehmeä käännös.

Olen haaveillut, että pääsisin laskemaan semijyrkkää kurua. Nyt sitä oli tarjolla. Olihan se vähän hankalaa ja kapuamisen jälkeen aika raskasta.

TOMASRENNA JA NIMETÖN LAKi

Retken kokonaisaika 6 t 20 min, nousua 1550 ja nousuun kulunut aika 4 t 50 min.

Edelleenkin se Postaltinden oli mielessä. Todettiin kuitenkin aamulla, että lähdetään testaamaan, josko päästäisiin ylös Tomasrenna ja siitä eteenpäin. Lautamies oli sen noussut, mutta minulla oli matka jäänyt kesken.

Ajoimme auton parkkiin kirkon viereen ja heti aamusta siellä oli porukkaa. Paikallinen hiihtotähti oli siellä Jenkeistä tulleiden kavereiden kanssa. Vaihdoimme kuulumiset ja he lähtivät meitä ennen skinnaamaan. Lautamiehellä oli ollut vaikeuksia oikealla menevät reitin kanssa, joten päätimme mennä pusikon läpi puron vasenta puolta. Vähän minua nauratti meidän reittivalinta, sillä edessä meni ammattilaisia ja kuitenkin otimme oman linjan.

Aika pusikkoinen nousu ja lopulta niin jäinen, että laitoin sukset kiinni reppuun ja kävelin puurajan yläpuoleiselle tasaisemmalle kohdalle. Siitä jatkoin skinnaamista. Olisi kannattanut jatkaa kävelyä. Pinta vaan oli niin kova, että sukset meinasivat lähteä alta.

Norjalaiset suuntasivat muihin kuruihin ja me skinnasimme Tomasrennan alkuun. Yritin skinnata vähän kuruakin, mutta ei siitä tuntunut tulevan mitään. Olin tosi tyhmästi seinämällä ja yritin saada sukset kiinni reppuun. Olipa epämiellyttävä paikka. Päätin nousta vähän ylemmäs ja paremmalla paikalla laittaa jääraudat jalkaan. Ei paikka paljoa parempi ollut, mutta välppäsin ylempänä ja nousu jatkui.

Löysimme oikeasta laidasta askelmat ja niitä pitkin oli helppo mennä. Pinta oli melko kova eikä tiedossa olisi puuterilaskua, mutta nousua se helpotti. Jostain syystä ajattelin, että nousu on noin 300 verttimetriä. En juurikaan pysähdellyt ja silti matka tuntui kestävän ja kestävän. Myöhemmin kuulin, että ränni on noin 700 verttiä korkea.

Nousu oli teknisesti helppo, mutta tuntuihan se jaloissa. Kolissa aurinko paistoi ja vuoren huiput näyttivät kutsuvilta. Päätimme nousta viistosti oikealla näkyvälle huipulle, jonne vei jäljet. Kävimme matkalla kurkkaamassa ”sunset” kuruun, mutta rahkeet eivät riittäneet laskemaan sitä. Siitä oli enää muutama kymmenen verttiä huipulle. Minua jännitti lumilippa, mutta muuten nousu oli helppo.

Oli hieno fiilis olla just siinä juuri silloin. Lasku kurun alkuun oli melko loiva, mutta lumi oli parasta, mitä tällä laskulla saisimme laskea. Tomasrenna oli kova ja hitto kuinka hapottavaa sitä oli mennä. Edelleenkin luulin, että verttiä on sen 300 metriä ja ihmettelin, miten en vaan jaksa laskea niin lyhyttä matkaa pysähtelemättä. Laskusta ei jäänyt muistelemista jälkipolville. Alempana kohdat, mihin iltapäivällä aurinko paistoi, oli röykkyistä betonia.

Jos edellisenä päivänä nousu oli hyvä, tänään se oli parempi kuin itse lasku. Nousu oli fyysisesti raskas ja siinä oli paljon kävelemistä, mutta kaikesta huolimatta se meni hyvin ja helpon tuntuisesti. Minulla oli tunne, että olen kehittynyt tässä lajissa.


Kaunis ulkoilu sää ja sieltä pilkottaa myös huipun vieressä olevat hampaat. Lumi oli alhaalla betonia.

Matkalta ei tullut otettua yhtään kuvaa. Kolissa oleva iso kuoppa ei suojannut tuulelta vaan tuuli pyöri myös sen pohjalla. Lautamiehen kamat olivat jäässä ja niitä oli vaikea saada kasaan.

Kolista oikean puoleinen kenttä oli hyvän näköinen ja Lautamies paineli sulavasti alaspäin.

Fiilis oli aika nihkeä. Laskeminen helpottui tästä eteen päin, mutta olo oli aika tyhjä kaikin puolin.

POSTALTINDEN
Kokonaisaika 4 t 50 min, nousua 1100 ja nousuun kulunut aika 3 t 10 min.

No niin, nyt tänne. Olimme aikaisemmalla Tamokin pyörähdyksellä katsoneet parkkipaikat ja lähdöt tälle retkelle, joten se osa alkusäätämistä puuttui. Tamokin tiellä pienen sillan jälkeen on kolme levikettä, johon auto on helppo saada parkkiin. Näimme lumessa puron oikealla puolella jäljet, joten lähdimme seuraamaan niitä.

Jäljet olivat laskujälkiä eikä nousujälkiä näkynyt. Ajattelin, että toisella ryhmällä auto on ollut toisella levikkeellä parkissa ja he ovat startanneet sieltä. Menimme puron pohjaa, kunnes laakson seinämät nousi jyrkästi. Laitoimme raudat jalkaan ja nousimme oikeanpuoleista sivua ylös. Edelleenkin siellä näkyi laskujälkiä ja pieni lumivyöry.

Tasaisemmalle päästyä vaihdoimme sukset alle ja lähdimme kohti seinämiä. Kauempaa näin kokonaisuuden, mutta silti oli vaikea hahmottaa, mistä kannattaisi nousta. Vähitellen järkevä linja selkeytyi. Haluaisin tulla paremmaksi reitin tekijäksi. Edellispäivän laskujäljet näkyivät, mutta nyt alkoi tulla selväksi, että he ovat nousseet toista kautta.

Meidän nousulinja meni vasemman kautta. Koli näkyi, mutta sinne oli hyvä koukata sivusta oikean kautta. Noin 800 verttimetrin kohdalla meillä alkoi mennä säätämiseksi. Nousu oikealle meni hyvin, mutta jostain syystä luulin, että reitti kiertää reilusti oikealta, kun meidän olisi pitänyt vaan nousta ylöspäin. Olimme jo aika jyrkällä seinämällä ja aloimme irroitella kamoja jaloista. Alempana näkynyt pieni vyöry mielessä kirosin tilannetta. (Lumi oli alhaalla erilaista kuin tässä kohdin.) Kyllä itketti ja vedin aikaisempien päivien itsevarmuuden alas vessasta.

Kaiken kaikkiaan säätöä tuli noin 20 verttimetrin verran. Sitten suuntasimme laskujälkiä pitkin kohti kolia. Kolista avautui aurinkoinen ihana lumikenttä, joka kutsui laskemaan alas. Emme olleet tutkineet vaihtoehtoa laskea toiselle puolelle, mutta se näytti tosi kivalta. Postaltindenin huippu yllätti. Olin ajatellut, että se on toiselle puolelle jyrkkä ja toiselta puolelta se olisi lempeä muodoiltaan. Reitti huipulle oli kapeampi luulin. En tiedä, loppuiko meiltä nälkä yrittää vai mikä, mutta emme edes vakavissaan harkinneet nousua huipulle. Koli sai riittää.

Välppäsimme kamat isossa lumikuopassa ja Lautamiestä alkoi paleltaa. Aurinko paistoi, tuuli ja oli tosi kylmä. Kroppa vaan jotenkin väsähti. Laskijan oikean puoleinen kenttä näytti tosi kivalta. Lumi oli kuitenkin tuulen pakkaamaa ja siinä oli tiivis pinta. En uskaltanut laskea rennosti vaan pidin vauhdin aisoissa. Mitä hittoa! Miten minun meno olikin näin kehnoa? Lautamies paineli alaspäin eikä turhaan odotellut. Alkoi harmittamaan koko meno ja parisuhdelaskureissut.

Onneksi alempana lumi oli vähän helpompaa laskea. Päätimme laskea alaosan toiselta puolelta kuin olimme nousseet. Pinta oli aika kova, mutta sileä. Laskulinja oli vähän hakusessa, mutta lopulta päädyimme puron pohjalle siihen kohtaan mihin halusimmekin ja mistä olimme aloittaneet nousun kävellen.

Taisi olla vähän väsy Tomasrennan jälkeen, kun päivä tuntui tältä. Karkkipussi käteen ja kohti majapaikkaa ja poreammetta. Kunhan vaan ensiksi käytäisiin tutkimassa Sjörfjeltindenin lumitilanne. Mietimme, että kävisimme lähtöpäivänä matkalla laskemassa sen. Ajattelimme kuitenkin katsastaa millainen lumi metsässä on näin iltapäivällä.

Paikalla oli menossa lumiturvallisuuskurssi ja jäimme juttelemaan vetäjän kanssa. Kävi ilmi, että se oli hänen ja kavereidensa jäljet Postalilla. He olivat hiihdelleet pidemmän kautta vuorelle ja olivat menossa huomenna laskemaan sen uudelleen. Tällä kertaa kuitenkin samalle puolelle kuin mistä nousivat sen. Hän myös vinkkasi Lemenfjelletistä, jossa olivat käyneet aikaisemmin.


Puuraja oli ohitettu ja edessä aukeni näkymä vuorelle. Oli rento mennä, kun latu näkyi edessä.

Huippu oli laakea eikä sieltä tullut kummosia maisemakuvia. Laskeminen alempana seinämillä tuntui siihen hetkeen täydellisen leppoisalta.

Edellispäivän epävarmuudet oli takana päin. Nyt oli kiva lähteä ajamaan Suomeen hyvillä mielin.

LEMENFJELLET

Kokonaisaika 4 t, nousua 1250 ja nousuun kulunut aika 3 tuntia.
Pohdimme vielä aamulla minne menisimme laskemaan. Sjörfjeltinden ei kiinnostanut, vaikka se olisi matkalla. Jotenkin tuntui, ettemme tienneet tarpeeksi Lemenfjelletistä. Raamatussa oli reittikuvaus Tamokissa olevaan Hattavarriin, joten päätimme lähteä sinne. Matkalla kuitenkin pysähdyimme katsomaan, missä olisi parkkipaikka Lemenfjelletille ja näkyykkö jälkiä. Sekä parkkipaikka että jäljet löytyivät. Päätimme kuitenkin jatkaa matkaa Hattavarrille.

Tie oli aika huonossa kunnossa ja, kun pääsimme haluttuun risteykseen, ei parkkipaikaa näkynyt heti. Reitin alku näytti myös tosi pusikkoiselta. Käänsimme auton ja suuntasimme takaisin Lemenfjelletin alkuun. Kunnon säätöä ja ajelua edes takaisin.

Vähän mietitytti oliko parkkipaikka hyvä, sillä vieressä oli mökki. Alue tuntui kuitenkin sen verran laajalta ja parkkeerasimme aivan reunaan, joten auto ei suoranaisesti ollut kenenkään pihalla. Kävelimme pellon reunalla olleen pienen sillan yli ja lähdimme skinnaamaan.

Metsässä oli helppo skinnata, mutta ennen puuston yläreunaa lumi oli niin kovaa, ettei kantit enää pitäneet. Otin sukset käteen ja potkin jäljet Lautamihelle, jottei hänen tarvinnut laittaa rautoja jalkaan. Lyhyen kävelyn jälkeen jatkoimme skinnaamista. Oli helppo edetä, kun oli valmis skinilatu.

Aurinko lämmitti ja kallioilta oli vähän valunut lumikokkareita alas. Muutamassa kohdassa pidin kiirettä, mutta nouseminen oli varsin vaivatonta. Kolista latu kääntyi oikealle loivalle huipulle. Nousussa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta olin aika väsy ylhäällä.

Sää oli mitä mainioin, kaunis lämmin auringonpaiste. Lumi oli ylhäältä pehmeää ja sitä oli paljon helpompi ja mukavampi laskea kuin edellisenä päivänä. Oli niin hyvä fiilis! Laskutaito oli palannut takaisin.

Metsä oli jäinen ja siinä tuntui kuin olisi Vihdissä laskemassa puikkarataa. Puut olivat hyvällä etäisyydellä toisistaan ja tänne olisi kiva tulla lumisateella laskemaan metsää.

Onneksi mentiin Lemenfjelletille. Siitä tuli tosi hyvä lopetus lomalle. Aamuinen autoajelu vähän harmitti, sillä meillä oli vielä pitkä matka ajaa takaisin Suomeen. Myöhäisemmän startin ansiosta lumi kuitenkin kerkesi lämmetä juuri hyvin.

Jepulista jee, kun oli hyvä reissu. Toisaalta olin viiden päivän jälkeen aivan loppu sekä fyysisesti että henkisesti. Jotenkin vuorilla käynnin jälkeen takki vaan on aivan tyhjä.