karhunkierros alkutalvesta

 

Karhunkierros on suosittu vaellusreitti ja minäkin olin haaveillut sen kiertämisestä. Tai kiertämisestä ja kiertämisestä. Reitin nimi on harhaan johtava, sillä kyseessä ei ole rengasreitti vaan 86 kilometrin vaellus Rukalta Hautajärvelle tai toisin päin, kuten me teimme sen.

 
Valmiina lähtöön! Taitaa olla kaaren alla klassikkopaikka ottaa valokuva.

Valmiina lähtöön! Taitaa olla kaaren alla klassikkopaikka ottaa valokuva.

Ennen Savilampea polku oli paikoitellen haastavampi kuin alkumatkasta. Maastossa oli enemmän juuria, kiviä ja pieniä nousuja.

Ennen Savilampea polku oli paikoitellen haastavampi kuin alkumatkasta. Maastossa oli enemmän juuria, kiviä ja pieniä nousuja.

Hautajärvi - Savilampi 16 km ja matka-aika taukoineen 4:15 tuntia

Olin suunnitellut ensilumen vaelluksesta jo jonkun aikaa ja lokakuussa 2019 suuntasimme Kuusamoon. Ruska-aika oli jo mennyt ja sesonki oli ohi. Ensimmäinen haaste oli päästä reitin alkupisteeseen. Soitin linja-autoyhtöön ja varmistin kyydin Kuusamosta Hautajärvelle. Yksi pikkubussi kulki väliä ja matka maksoi kymmenen euroa. Välillä bussi pysähtyi Ristikalliolla ja jätti sinne saksalaisen pariskunnan. Me menimme Hautajärven luontokeskukselle, joka oli kiinni. Pienen ihmettelyn jälkeen vaelluksemme alkoi 12.30.

Reitillä oli muutamat kengän ja koiran tassun jäljet. Muita ihmisiä ei näkynyt. Olimme suunnitelleet, että vietämme ensimmäisen yön Savilammen tuvassa. Matka sinne oli varsin joutuisa. Maasto oli helppokulkuista ja varsin tasaista. Pienen välipalatauon vietimme Perttumakosken laavulla ja myöhemmin kävimme katsomassa Rupakivi nähtävyyttä rannassa. Meillä oli otsalamput mukana, mutta aika joutuisasti kuljimme, jotta pääsisimme perille ennen pimeää.

Lähempänä tupaa maasto oli hieman haastavampaa, sillä siinä oli pientä ylä- ja alamäkeä. Muutama kohta oli aika jyrkkä, mutta vain lyhyeltä alueelta. Tuvan lähellä on pieni rangasreitti ja parkkipaikka. Tuvan lähellä näkyi muutamia ihmisiä.

Tupa oli hieman erilainen kuin aikaisemmat tuvat, joissa olin nukkunut. Normaalin pirtin lisäksi siellä oli kaksi makuuhuonetta. Valtasimme niistä toisen. Vähän myöhemmin tuvalle saapui neljä venäläistä, jotka levittäytyivät pirttiin. Teimme läjän puita ja sytytin kamiinan, mutta sen jälkeen venäläiset huolehtivat lämmityspuolesta. Heillä oli yöllä jopa kello soimassa ja kävivät lisäämässä puita kamiinaan. Vaikka makuuhuone oli vähän kylmempi, ei sielläkään tarvinnut palella.

Tuvan ulkopuolella oli kaasuhella, jossa ruoan sai tehtyä helposti. Veden otimme vieressä virtaavasta joesta. Yleensä ensimmäisenä päivänä meillä on ruokana jotain ei kuivatettua ruokaa. En viitsi heti ensimmäisenä päivänä alkaa liottamaan retkiruokaa. Nyt kamiinan tulessa oli helppo lämmittää makkaraa ja kebakoita.

Illalla alkoi satamaan lunta juuri niin kuin olin toivonut. Tykkään ruska-ajasta, mutta nyt haaveilin valkeasta maisemasta. Menimme aikaisin nukkumaan, sillä pirtin puolella ei ollut tilaa. Pöytä oli täynnä venäläisiä herkkuja kalasta lihaan ja suolakurkkuihin. Meillä oli myös edessä pitkä päivä ja aikainen herätys. Oli kiva kömpiä makuupussiin.

 
Täydellinen ajoitus näköalapaikalla! Kannatti herätä aikaisin.

Täydellinen ajoitus näköalapaikalla! Kannatti herätä aikaisin.

Olin toivonut, että lunta sataisi vähän. Ruska on kaunista, mutta niin on myös tällainen lumihattara.

Olin toivonut, että lunta sataisi vähän. Ruska on kaunista, mutta niin on myös tällainen lumihattara.

Ansakämppän edustalla on kaunis ranta.

Ansakämppän edustalla on kaunis ranta.

Hitto, kun alkoi särkeä polvea. Oli pakko pitää taukoa ja nostaa jalkaa ylös.

Hitto, kun alkoi särkeä polvea. Oli pakko pitää taukoa ja nostaa jalkaa ylös.

Savilampi - Jussinkämppä 30 km ja 9 tuntia

Aamulla, kun heräsin, oli ilma kirkastunut ja kuu möllötti. Oli todella kaunista! Pakkasimme kamat rinkkaan ja söimme aamupalan. Meillä on tapana tehdä aamupalaleivät valmiiksi jo ennen vaellusta, jotta niiden kanssa ei ole säätämistä aamulla. Omatekoiset valmispuurot tulevat myös nopeasti. Puurohiutaleet käytän blenderin kautta ja lisään niihin maitojauhetta ja marjoja tai kuivattuja hedelmiä. Näin puuroon tarvitsee lisätä vain vesi.

Miellä oli rinkat selässä juuri kun aamu alkoi sarastaa. Tuvan lähellä on näköalapaikka kanjoniin ja päätimme mennä sinne katsomaan auringonnousua. Rinkat jätimme polun varteen emmekä kantaneet niitä turhaan mukana. Olin ymmälläni, miten kaikki osuikin niin nappiin. Lunta oli satanut, sää oli kirkastunut ja olimme juuri oikeaan aikaan jyrkänteen reunalla. Juuri tätä olin toivonut!

Matka jatkui varsin helppokulkuisessa maastossa. Matkan etenemistä oli kiva seurata kilometrimerkeistä ja yleensä merkin kohdalla otin hörpyn vettä. Matkalla oli hienoja nähtävyyksiä ja minusta riippusillat ovat aina kivoja. Reitin alkupäässä oli Taivalkosken kämppä, jossa oli ollut yötä tyttöjä ja saksalaiset. Myös hiiriä. Hienolla paikkaa kiva tupa, jossa on yläkerta.

Olimme suunnitelleet, että söisimme lounasta Oulangan luontokeskuksessa. Kävelimme aika vauhdikkaasti sinne. Lounaaksi oli salaattibuffet ja keittolounas. Vaikka vaellusta oli mennyt vasta yksi päivä, oli kiva syödä sisällä lämpimässä. Liian pitkäksi aikaa emme keskukseen jääneet vaan halusimme käydä katsomassa lähikosket ja jatkaa matkaa. Seuraavana etappina oli Ansakämppä.

Luontokeskuksen lähellä oli muitakin ulkoilijoita, mutta viimeisen tulipaikan jälkeen lumessa oli vain kahdet kengän jäljet. Arvelimme, että ne kuuluisivat saksalaiselle pariskunnalle. Meillä oli pitkä päivä ja etenimme reippaasti turhia rupattelematta tai pysähtymättä.

Keskellä harvaa metsää kengän jäljet kääntyivät pois polulta. Tiesimme, että saksalaisilla ei ollut karttaa. Pysähdyimme spekuloimaan, mitä on tapahtunut. Sitten näimme puiden seassa kymmeniä poroja. He olivat spotanneet porotokan! Varmasti hieno kokemus.

Ansakämpällä vastasi lämmin, kun saavuimme sinne. Päätimme pitää meidän mittapuulla pidemmän tauon eli otimme rinkat pois selästä. Oli kiva mutustella herkkuja välipalaksi ja lepuuttaa jalkoja. Minulla oli toinen polvi mennyt vähän kipeäksi. Ansakämppä oli siisti ja iso, mutta meidän tavoitteena oli päästä yöksi Jussinkämpälle. Joten rinkka selkään, portaat ylös ja takaisin polulle.

Matkaa oli vielä seitsemän kilometriä. Ei siis paljon, mutta minä aloin linkkaamaan jalkaa. Minulla oli sauvat mukana ja yritin löytää tavan kävellä, joka tuntui mahdollisimman vähän polvessa. Maasto oli aika tasaista ja hyvinhän se meni. Päivän kävelymatka oli aivan liian pitkä, mutta pääsimme Jussinkämpälle ennen pimeää.

Saksalaiset olivat kerenneet jo sytyttää tule kamiinaan. Oli kiva nähdä heitä. Kämppä oli iso ja siellä on makuupaikka 20 henkilölle. Otimme molemmat pariskunnat omat pöydät ja aloimme ruoanlaittoon. Kämpän ulkopuolella on kaasuhella, mutta kaasu oli loppunut. Meillä on aina mukana teltta ja keittin, joten meitä se ei haitannut. Saksalaisilla ei kuitenkaan ollut keitintä ja heillä oli muutenkin aika vähän ruokaa. He yrittivät saada veden kiehumaan kamiinalla, mutta se oli aika haastavaa. Loppuen lopuksi keitimme vettä meidän keittimellä koko porukalle.

Oli kiva jutella, mutta päivän kävelyt painoivat ja menimme taas hyvissä ajoin nukkumaan.

 
Reitti kulki Kitkajoen viertä ja oli todella kaunis. Tällaisia polkuja on mukava vaeltaa.

Reitti kulki Kitkajoen viertä ja oli todella kaunis. Tällaisia polkuja on mukava vaeltaa.

Reitillä oli useita riippusiltoja. Minä tykkään näistä.

Reitillä oli useita riippusiltoja. Minä tykkään näistä.

Voiko symppiksempiä tupia olla! Vesi virtaa menemään etualalla olevan mökin ali.

Voiko symppiksempiä tupia olla! Vesi virtaa menemään etualalla olevan mökin ali.

jussinkämppä - Porontimajoki 27 km ja aika 8:30 tuntia

Seuraavana aamuna heräsimme taas ennen auringonnousua ilman mitään herätyskelloja. Saksalaiset olivat hieman meitä nopeampia ja he lähtivät aukaisemaan polkua. Lunta oli vajaa kymmenen senttiä.

Tapasimme heidät seuraavalla laavulla ja siellä oli myös koira. Oli hirven metsästyksaika ja koiran jälkiä oli näkynyt enemmänkin reitillä. Saksalaiset olivat aluksi luulleet koiraa sudeksi, mutta sillä oli lähetin kaulassa ja arvelivat sen kuuluvan jollekin.

Reitti oli kaunis ja se kulki kivasti Kitkajoen vartta. Ennen reitin yhdistymistä Pieneen karhunkierrokseen tuli matkan ensimmäiset kunnon ylä- ja alamäet. Nyt sai nousta ja laskeutua vaarojen seinämiä. Tähän saakka reitti oli tuntunut helpolta. Nyt sykkeet nousi ylös.

Kun pääsimme reittien risteykseen, jätimme rinkat polun varteen ja lähdimme käymään näköalapaikalla. Onneksi minulla oli sauvat, sillä reitti oli todella liukas. Lumesta näki, kun siinä oli kaatuiltu. Näköalapaikalle vei portaat. Niitä oli paljon, mutta edellisaamun näkymään verrattuna ei paikka oikein säväyttänyt. No mutta tulipa käytyä.

Pieni karhunkierros on helppo kulkuinen ja leveä ulkoilureitti. Paitsi nyt lumi oli tamppaantunut liukkaaksi ja kävellessä piti koko ajan varoa kaatumista. Matkalla oli taas kivat riippusillat ja muutama näköalapaikka. Meidän seuraavana taukopaikkana oli Siilastupa. Tupa on todella hienolla paikalla, sillä siitä on suora näkymä veden kuohuihin.

Tupaan oli jo yksi ulkomaalainen perhe majoittunut. Me keittelimme ulkona olevalla kaasuliedellä pasta-aterian ja söimme sisällä. Lämmin ruoka tulikin jo tarpeeseen. (Tupa on kivalla paikalla, mutta sen vierestä kulkee päiväretkeläiset. Oven karmissa oli myös iso rako, josta lämpö karkaa ja kesäisin hyttyset tulevat sisään. Tuli fiilis, että tämä ei ole kaikkein mukavin tupa olla yötä.)

Jatkoimme matkaa Myllykoskelle päin. Jätimme rinkat polun varteen, sillä palaisimme takaisin reitille ja isolle karhunkierrokselle. Myllykoskella oli aika paljon väkeä, mutta olihan se komealla paikkaa. Pienelle karhunkierrokselle mahtuu monia hienoja maisemakohteita.

Meillä oli vielä kahdeksan kilometriä Porontimajoen kämpille. Vaikka iltapäivä eteni, paistoi aurinko kauniisti. Puut olivat valkeita ja oli aivan jouluinen tunnelma. Maisemat eivät olleet enää niin komeita, mutta matka eteni joutuisasti. Välillä oli laavu, jossa pidimme pienen karkkitauon. Kilometrejä oli tullut tänäänkin aika paljon ja vielä oli muutama jäljellä.

Porontimajoki on hieno paikka! Siellä on kaksi tupaa aivan joen vieressä. Itseasiassa toinen mökki on rakennettu siten, että joki virtaa sen alta. Kun saavuimme perille, oli toinen mökki jo niin kuuma, että minua ahdisti. Vähän siinä säädöimme ja mietimme kummassa mökissä nukkuisimme. Toinen mökki oli kuitenkin meluisa eli veden äänet kuuluivat liian kovaa. Voin vain kuvitella, kuinka monesti joutuu yöllä käymään vessassa, jos siinä mökissä nukkuu. Päätimme siis nukkua saksalaisten kanssa samassa mökissä. Takkia vaan pois ja ahdistus hävisi, kun lämpöön tottui.

Pihalla on iso keittokatos, jossa oli useampi kaasuhella. Paikka on varmasti suosittu sesonkiaikaan. Kamiina oli kuitenkin kuumana, joten laitoimme iltaruoan hautumaan siihen. Kun tavarat oli saatu järjesteltyä, mökkiin mahtui hyvin neljä vaeltajaa. Oli mukava istua iltaa pariskunnan kanssa ja jatkaa edellisillan juttuja.

 
Viimeinen vaelluspäivä tuntui (loputtomalta)  tarpomiselta.

Viimeinen vaelluspäivä tuntui (loputtomalta) tarpomiselta.

Okei, oli tälläkin kertaa kaunista. Tuli jouluinen fiilis, kun oli niin lunta.

Okei, oli tälläkin kertaa kaunista. Tuli jouluinen fiilis, kun oli niin lunta.

Porontimajoki - Ruka 17,5 km ja aika 6 tuntia

Aamulla saksalaiset nousivat meitä aikaisemmin ja he siirtyivät viereiseen mökkiin aamutoimille. Näin ollen meille jäi hyvin tilaa pakkailla kamat ja syödä aamupala. Yöllä oli tullut lisää lunta ja maailma oli entistä valkoisempi, kun lähdimme liikkeelle.

Alku reitistä oli helppo kulkuista maastoa. Saksalaiset olivat menneet jo polkua pitkin, joten sitä oli helppo seurata. Matka ensimmäiselle laavulle meni helposti. Sen jälkeen lumisade ja tuuli yltyivät. Oli vedettävä huppua päähän ja tarvottava menemään. Välillä oli ylämäkeä ja sitten tulikin alamäki, emmekä vielä olleet edes tunturialueella.

Vähän jotenkin harmitti sää, sillä maisemat olivat suurimmaksi osaksi harmaan massan peitossa. Edellispäivien matkat painoivat jaloissa, joten välipala herkut tulivat tarpeeseen. Kaiken lisäksi tiesin, että edessä on vielä kunnon ylämäkiä. Ja sieltä ne sitten tulivatkin.

Ensin oli ylämäki, sitten alamäki ja sen jälkeen homma uudestaan ja uudestaan. En ymmärrä, miten niin lyhyelle kilometri määrälle on saatu niin monta mäkeä!

Onneksi pilvet liikkuivat ja maisema avautui hetkeksi. Välillä tutkailimme kivoja laskulinjoja, mitä voisi tulla laskettelemaan, kun lunta on enemmän. Näkyvyys auttoi myös reitillä pysymisessä. Tuuli oli pyyhkinyt pois saksalaisten jäljet ja välillä piti arvata, missä polku menee. Vihdoinkin pääsimme Valtavaaran päälle ja lounaalle pieneen päivätupaan.

Tupa oli viileä, mutta siellä oli kuitenkin tuulen suojaa. Minä vaihdoin kuivan aluspaidan ja laitoin paksun taukotakin päälle. Vaellusmiehellä oli sukat märkänä ja hän ei turhemmin vaatteita kaivanut rinkasta. Trangialla keittelimme pasta-annoksen samalla kun päiväretkellä ollut pariskunta laittoi omaansa kasaan. Mökissä oli vähän ahdasta, kun olin kaivanut kamoja esiin. Kun pariskunta lähti, tuli perhe heidän tilalleen. Suosittu mökki siis.

Meidän tauko oli lyhyt, sillä Vaellusmiestä alkoi paleltaa. Nälkä oli tainnut päästä meillä molemmilla liian suureksi. Oli hieman kiukkua ilmassa. Hyvä kuitenkin, että saimme syötyä, sillä edessä oli vielä muutama mäki.

Lumessa näkyi jälkiä, että jotkut olivat laskeneet Valtavaaralta alas pulkalla. Hauskan näköistä! Nyt polku oli taas niin iso, että reitistä ei voinut erehtyä. Enää piti vaan kävellä menemään. Laskeutumisen jälkeen on vielä nousu Rukatunturia pitkin ylös ja tietenkin alas. Rukalla oli jo muutama rinne auki, joten ylöspäin taapertaessa näki, kuinka toiset nousivat hissillä ylös. Viimeinen nousu ja lasku eivät kuitenkaan tuntuneet niin pahalta, kun tiesi, että ne ovat viimeisiä.

Minä haaveilin hyvästä ruoasta keskuksen ala-asemalla. Suurin osa ravintoloista oli kuitenkin vielä kiinni ja vastahan me olimme syöneet pastaa. Sen sijaan kävimme kaupasta vähän sihijuomaa, pakastepitsat ja muuta herkkua. Sen jälkeen oli enää kävely mökille.